ActUmail .nl® Publisher

Verplichte HIV-test
Rechtbank Utrecht 31 oktober 2000 Dwingen tot seks met HIV-drager: Op 31 oktober 2000 heeft de officier van justitie zes jaar gevangenisstraf en TBS geëist tegen de 35-jarige G.R. uit Maarssen. De verdachte dwong in juli een vijfjarig meisje tot orale seks terwijl hij wist dat hij besmet is met HIV. De officier van justitie acht zowel ontucht als poging tot doodslag bewezen. Begin 2001 kan pas vastgesteld worden of het slachtoffer ook met HIV is besmet.

Verplichte HIV-test, niet voor verdachten van seksuele contacten
Kanttekeningen bij het rapport van de Commissie Meijers
April 1998 publiceerde de Commissie Meijers haar rapport met betrekking tot een Aids-test. Het rapport heeft als titel Een verplichte Aids-test in het strafprocesrecht. De commissie bespreekt overigens niet een Aids-test maar de invoering van een HIV-test , een dwangmiddel voor een onderzoek naar infectie met het HIV-virus of virus van `andere ernstige besmettelijke ziekten'. In een eerder rapport doet de commissie suggesties voor de verbetering van het dwangmiddel "onderzoek aan het lichaam". De commissie maakt in dat eerste rapport een bruikbaar onderscheid tussen "onderzoek aan het lichaam" en "onderzoek in het lichaam". Het meer indringende onderzoek in het lichaam zou de wetgever volgens de commissie nu moeten aanvullen met het strafrechtelijke dwangmiddel van een verplichte HIV-test. Professor mr. J. Naeyé, de geestelijk vader van het nieuwe dwangmiddel, voerde onder andere als argument aan dat de invoering van dit dwangmiddel toewijzing van een dergelijke civielrechtelijke vordering overbodig zou dienen te maken. De Commissie Meijers laat zich echter over de verhouding tussen deze twee rechtsgebieden nagenoeg niet uit. Aan de verplichte HIV-test en het voorgestelde strafrechtelijke dwangmiddel kleven mijns inziens diverse bezwaren. Ik zal in dit artikel enkele kanttekeningen plaatsen ten aanzien van de voorgestelde regeling met betrekking tot verdachten van seksuele contacten.

Ik beperk mij bij de bespreking van het conceptvoorstel tot een beschouwing voor zover het dwangmiddel toegepast zou moeten worden op een verdachte van een seksueel misdrijf. Een betoog over de wenselijkheid van invoering voor andere dan de seksuele delicten -- Naeyé denkt met name aan levensdelicten -- valt buiten het bestek van dit artikel. De eveneens denkbare vervolging van een verdachte van een prikaccident of bedreiging met een door de pleger besmette naald laat ik dus buiten beschouwing. Hoewel in de publieke opinie vermoedelijk weinig weerzin zal bestaan tegen het toepassen van een dergelijk vergaand dwangmiddel op een verdachte van een zedendelict, is een kritische afweging noodzakelijk. Dit belang illustreer ik door een aparte paragraaf te wijden aan minderjarige verdachten van seksuele delicten. Het conceptvoorstel voor de invoering van de HIV-test maakt immers geen onderscheid tussen meerderjarige en minderjarige verdachten. Mogelijk dat de wetgever tot het oordeel komt dat het voorgestelde dwangmiddel een niet te rechtvaardigen inbreuk maakt op de persoonlijke levenssfeer van een burger die nog slechts de status van verdachte heeft. In ieder geval is het onacceptabel als de overheid onbesproken impliciet dit dwangmiddel tegen een minderjarige verdachte mogelijk zou maken.(1)

Eerst schets ik kort de voorgeschiedenis van de voorgestelde wetswijziging. Vervolgens plaats ik enkele kanttekening bij het rapport van de Commissie Meijers. Daarna kom ik tot mijn belangrijkste bezwaar tegen de invoering van een dergelijk zwaar dwangmiddel jegens verdachten van seksuele contacten. Ik beschouw vervolgens de consequenties voor minderjarige verdachten. Ik geef daar een zwaarwegend argument tegen de invoering van een verplichte HIV-test jegens (minderjarige) verdachten van het plegen van een seksueel delict.

De volledige tekst en andere uitgaven zijn online te bestellen


arbo Arbowet; Burgerlijk Wetboek: arbeid & onrechtmatige daad
klacht Klagen over intimidatie en zorgvuldig klachtonderzoek
mediation Mediation, mediator, verhouding ADR en rechtsgebieden
zeden Wetgeving en rechtspraak zedenmisdrijven
Actumail ActUmail uitgeverij geeft Methodische vaardigheden voor professionals uit. Zie hier onze boeken en artikelen